Monday, June 25, 2012

KEJADIAN ADA HIKMAHNYA ^_^
 1. Setiap yg berlaku ada hikmahnya.. Setiap persoalan yang timbul apabila kita menghadapi masalah dugaan cabaran kegagalan mahupun halangan telah pun Allah memberikan jawapan kepada kita dalam al-Quran. Percaya pada kuasa Allah.. Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

  1. Mengapa kita diuji ?
  “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan ,” Kami telah beriman, sedang...kan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar , dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta.”
  (Surah al-Ankabut , ayat 2-3).

  Dan demi sesungguhnya! Kami tetap menguji kamu (wahai orang-orang yang mengaku beriman) sehingga ternyata pengetahuan Kami tentang adanya orang-orang yang berjuang dari kalangan kamu dan orang-orang yang sabar (dalam menjalankan perintah Kami); dan (sehingga) Kami dapat mengesahkan (benar atau tidaknya) berita-berita tentang keadaan kamu.
  (Surah Muhammad ayat 47)

  2. Mengapa ujian ini begitu berat buat aku ?
  ‘Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir".
  (Surah al-Baqarah, ayat 286).

  3. Aku tak mampu menahan ujian ini lagi ...
  ,” Janganlah kamu bersikap lemah , dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang-orang yang beriman".
  (Surah Ali Imran , ayat 139).

  4. Mengapa aku tak pernah dapat kesenangan ? Selalu ditimpa kesusahan ...
  ” Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
  (Surah al-Baqarah , ayat 216).

  5. Apa yang harus aku lakukan ?
  ” Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang , dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.”
  (Surah al-Baqarah ayat 45).

  6. Siapakah yang aku harus meminta pertolongan ?
  ” Cukuplah Allah bagiku , tidak ada Tuhan selain daripadanya. Hanya kepadanya aku bertawakal .”
  (Surah at-Taubah, ayat 129).

  7. Apakah manfaat yang dapat atas kesusahan yg kita lalui ?
  ” Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin , diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.”
  (Surah at-Taubah , ayat 111).

  Dan Allah jualah yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi; (diciptakan semuanya itu) untuk membalas orang-orang yang berbuat jahat menurut apa yang mereka lakukan, dan membalas orang-orang yang berbuat baik dengan balasan yang sebaik-baiknya.
  (Surah An-Najm ayat 31)

  8. Aku tak mampu menanggung semuanya ...
  ,”....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.”
  (Surah Yusuf , ayat 12).

  9. Adakah aku sentiasa dilanda malang ?
  ” Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. “ Surah al-Insyirah, ayat 5-6.
  Allah memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Ia juga yang menyempitkannya. Dan mereka (yang ingkar): bergembira dengan kehidupan dunia, sedang kehidupan dunia itu tidak lain, hanyalah kesenangan yang kecil dan tidak, kekal berbanding dengan kesenangan hari akhirat.
  (Surah AR-Ra’d ayat 26)

  10. Kenapa aku ?? Bukan orang lain ??
  Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah.
  (Surah Al-anfal, ayat 2)

  Setiap halangan cubaan dan dugaan itu menjadikan kita hamba Allah yang setiasa bersyukur dan mengingati Allah disaat senang mahupun susah. Ingatlah, dari Allah kita datang dan kepada Allah jualah kita kembali..
  Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya".
  (Surat Al-Baqarah 2:30)
  sesungguhnya , ALLAH MAHA MENGETAHUI segala hikmah atas setiap yang berlaku ...

No comments: