Saturday, October 15, 2011

~ Refresh Jiwa kita ~


Ya Allah, Aku memohon ampunkanlah diri ini atas kekhilafanku, sesungguhnya aku hanyalah hambaMu yg lemah, yg sering melakukan kesilapan berulang kali. Aku memohon kekuatan diri agar terus berdiri teguh dan kukuh dari kelemahanku. Kau hindarkanlah jiwa ku dari kehampaan, peliharalah ia dan salutilah ia dgn keimanan. Ya Rabbul Izzati, diri ini terlalu malu untuk berhdpn dgnMu, terlampau byk kekhilaf...an diri.Aku tahu terlalu byk yg ku pinta,terlalu byk yg ku mohon.. aku hanyalah hambaMu yg sering meminta pada tiada yg lain selain dariMu Ya Allah, yg maha pemurah lagi maha mengasihani. Semoga diri ini sering bermuhasabah diri agar tidak lagho dgn duniawi dan tidak terus lemas dlm kelemahan sehingga lemah dgn kelemahan sendiri..Kau teguhkanlah diri ini dlm pencarian hakikat diri dlm mengejar cinta yg hakiki...ighfirli Ya Allah..amin."

Kekuatan diri tak dtg dgn sendiri kita harus berusaha memupuk dan mencari, kekuatan itu ada dlm diri setiap hamba..ianya terletak pada hati cuma kadang² kerana terlalu leka dan alpa kita tidak menyedari kekuatan iman dlm diri dek kerana itulah kelemahan yg sering kali menguasai diri kita. Ingatlah Allah tatkala kesepian, solat apabila diri terasa ingin rebah tanpa isyarat dan jdkan zikrullah sebagai peneman tatkala diri dihanyut arus kelemahan insyaAllah kekuatan akan dtg sebagai penyelamat. Sama²lah kita bermuhasabah diri merenung dan mencari kelemahan diri agar tidak terus hanyut dlm kelemahan..insyaAllah.

"....jadikan sabar dan solat sebagai peneman, sesungguhnya amatlah berat kecuali bagi org² yg khusyuk.." (Al-Baqarah 2:45)No comments: