Wednesday, November 9, 2011

REDHA


Redha itu sememangnya mudah untuk dilafazkan, namun bukan semudah ianya menjadi kenyataan, seandainya hati masih juga mengeluh, jiwa tetap juga gelisah dan resah. Untuk mencapai kebahagiaan jiwa, sebenarnya bukanlah dgn kedudukan dan harta atau kecantikan fizikal dan rupa mahupun kerana perkara dunia, namun ia wujud hasil dari sifat redhanya hati dan berlapang dadanya jiwa dalam menghadapi setiap ketentuanNya.

"..Didiklah hati untuk redha dan latihlah jiwa untuk berlapang dada serta bimbinglah minda untuk berfikiran terbuka, insyaAllah pasti bahagia itu dimiliki sentiasa.."


Selidiklah hatimu, periksalah jiwamu... Adakah dirimu sudah dihinggapi penyakit Al-Wahn iaitu CINTAKAN DUNIA dan TAKUTKAN MATI.. Sudah ramai yang berpenyakit ini, namun mereka tidak mengetahui...

"Cinta dunia" bermakna tamak, rakus, bakhil untuk mendermakan harta di jalan Allah Ta'ala. Manakala "takut mati" pula bererti leka dgn kehidupan dan kesenangan dunia dan tidak membuat persiapan untuk menghadapi negeri akhirat dan tidak ada perasaan untuk berkorban dgn diri dan jiwa dalam memperjuangkan agama Allah Ta'ala.

No comments: