Monday, May 11, 2015

TADAHKAN TANGAN ANDA KE LANGIT, BERDOALAH DAN YAKINLAH

"TADAHKAN TANGAN ANDA KE LANGIT, BERDOALAH DAN YAKINLAH"
Silakan semak beberapa pertanyaan berikut yang mesti dijawab agar pemahaman kita akan doa menjadi jelas: Adakah di antara kita yang tidak mempunyai masalah sama sekali? Adakah di antara kita yang kehidupannya teratur dengan sempurna? Adakah di antara kita yang selamanya santai penuh sepanjang hidupnya? Adakah di antara kita yang tidak memiliki harapan-harapan besar yang sulit diraih? Adakah di antara kita yang merasa tenang dan yakin bahawa dosa-dosa tidak akan membuatkan dia memasuki ke neraka? Adakah di antara kita yang sama sekali tidak memerlukan Allah SWT?
Kita semua memiliki terlalu banyak tuntutan. Baik dari segi harta, pasangan, pekerjaan, pelajaran, anak-anak, dan sebagainya. Setiap kita juga mengharapkan keredhaan, petunjuk dan kurnia dari Allah. Setiap kita juga mempunyai beragam persoalan yang ingin diselesaikan.
Sekian banyak masalah dan persoalan yang diberikan kepada kita ini, agar kita kembali kepada Allah; seolah-olah segala keinginan dan cita-cita kita ini ditunda, agar kita sentiasa mengadah kepada Allah SWT; dan seolah-olah ampunan Allah SWT tidak boleh diketahui, apakah telah diberikan atau belum, agar kedua tangan kita tetap rajin mengadah ke langit.
Apabila kita mampu untuk mengadah tangan, mengarahkan pandangan, dan meggerakkan kedua bibir kita kepada Rabb penguasa alam. Pada saat itu berbahagialah kita, kerana hati kita telah bergantung kepada selain kita. Tujuan dari ibadah doa ini adalah untuk kita selalu mengadah ke atas memohon kepada Allah, dan agar kita memiliki keyakinan kuat bahawa Allah SWT akan mengabulkan permintaan kita bila kita berdoa kepada-Nya. Ke mana lagi tempat untuk kita berdoa jika bukan Allah?
Sedarlah wahai hati, dan segeralah berdoa kepada Allah. Pintalah kepada-Nya dan ajarkanlah tanganmu menengadah! Ayuh, gunalah kesempatan yang masih ada ini untuk kita merendahkan diri kita dan berdoa kepada Allah pada saat ini juga. Masihkah kita tidak percaya bahawa Allah akan memberi dan mengabulkan doa anda? Tidakkah kita percaya bahawa kurnia Allah amat luas tidak terbatas? Maka jawablah, “Aku percaya!”
Rasulullah SAW bersabda, “Tidak ada yang lebih mulia di sisi Allah selain doa.” [HR At-Tirmizi, Ibn Majah, dan Ahmad].
Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah itu Maha Malu dan Maha Pemurah, Allah malu jika ada seseorang yang menadahkan kedua tangan kepada-Nya, tapi kemudian menolaknya dengan tangan hampa” [HR Abu Daud, At-Tirmidhi, dan Ibn Majah]
Masya-Allah! Ubahlah garis kehidupan anda dengan menjadikan doa sebagai teras. Berbual-lah dengan Allah selalu. Ingat! Allah malu untuk tidak mengabulkan doa hambanya.
"Tadahlah tangan anda ke langit. Berdoalah. Dan yakinlah."

No comments: