Friday, May 23, 2014

ALLAH ALWAYS THERE

Allah Always there..
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

“Islam bermula sebagai sesuatu yang dianggap asing dan ganjil. Dan ia akan kembali sebagaimana permulaannya, dianggap asing dan ganjil. Maka, beruntunglah orang-orang yang ganjil”
Ya Allah sesungguhnya kau lebih mengetahui segala sesuatu.. Mungkin aku kerap disisihkan, mungkin aku kerap diasingkan dari kawan-kawan ku yang dahulunya berkongsi hilai tawa dan kegembiraan. Namun aku kini sedar sampai bilakah hilai tawa ini akan kekal? Hidup kita didunia bukan sekadar mengecapi rasa gembira dan rasa selesa. Kehidupan tidak ubah seperti Azan dan Iqomat..

Mungkin mereka sibuk mengejar hiburan Dunia, Tetapi aku tahu Hiburan diakhirat sana lebih berkat dan lebih selesa dari didunia ini.. Mungkin mereka sibuk mengejar perempuan didunia, Tetapi akau tahu jodoh dan pertemuan itu semuanya telah dirancangkan sejak anak adam itu lahir kedunia.. Kadang-kadang rasa seronok melihat mereka ada tempat meluahkan rasa rindu, rasa sayang dan rasa cinta..

Tetapi aku tahu aku ada engkau Ya Tuhan ku.. Tuhan yang tidak perlukan pembohongan, Tuhan yang tidak mengecewakan dan tuhan yang kekal abadi.. Sesungguhnya rasa takut dalam diriku ini lebih tebal dari rasa aku ingin bercinta tanpa ikatan yang sah.. Mengapa perlu mendekatkan diri kita kepada kezinaan sedangkan mendekatkan diri kearah keberkatan-Mu Ya Allah lebih manis dari cinta seorang manusia..

Ya Allah sesungguhnya aku lebih rela berada dalam keadaan terasing daripada berada dalam kalangan mereka yang lalai dan jauh dari padamu, Aku rela terasing dari mengejar kesenangan dunia yang berlebihan, Aku rela terasing melihat mereka meraikan kegembiraan dan mengapai cita-cita yang tinggi, Aku rela terasing daripada melihat mereka berlumba-lumba mengejar kesenangan dunia dan mengejar kewangan yang entah sampai bila akan kekal.. Kerana sesungguhnya aku lebih takut akan balasan akhirat, aku lebih takut akan kekuasaanmu dan akau lebih patuh kehendak dan jalan yang telah kau rancang buatku..

Dalam keterasingan, Doaku tidaklah pernah putus buat rakan-rakanku, Mungkin masa mereka belum tiba, Tetapi doa ku panjatkan dalam setiap tidurku agar meraka dapat kembali meniti jalan yang lurus, Jalan orang yang diberi nikmat bukan jalan orang yang dimurkai dan jalan orang yang sesat.. Dalam tangisan aku merintih dan mengakui kesilapan dan kehilafan ku yang sudah lepas mahupun yang terkemudian.. Dalam tangisanku aku merintih agar kami semua dilepaskan dari siksa neraka dan tempatkanlah kami di samping orang-orang yang beriman kelak.. Insya'Allah..

“Islam bermula sebagai sesuatu yang dipandang ganjil. Kemudian ia akan kembali menjadi seperti permulaannya, dianggap ganjil dan asing semula. Namun berikanlah khabar gembira kepada ghuraba’ iaitu orang-orang yang asing ini

No comments: