Monday, July 2, 2012

LARANGAN BAGI WANITA
 • Wanita ialah makhluk ciptaan Allah dengan segala keistimewaan. Diberi kelebihan dari segi lahiriah dan batiniah. Diberi sembilan emosi yang dapat diseimbangkan dalam menjalani kehidupan seharian. Allah meletakkan martabat wanita di tempat yang tinggi kerana kelebihan yang ada padanya. Allah meletakkan juga syarat yang perlu diikuti kerana wanita merupakan fitnah terbesar. Seorang wanita yang mentaati Allah, Rasul, suami dan menjaga auratnya maka syurgalah tempatnya. Di antara larangan bagi wanita ialah:

  1- Rasulullah SAW melaknat wanita yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan buku kening.- Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathul Baari.


  2- Memakai gelang kaki berloceng- Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. -Petikan dari Surah An-Nur ayat 31.


  * menampakkan kaki dan melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya kepada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama seperti pelacur di zaman Jahiliyah.


  3- Memakai wangi-wangian- Wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya.


  4- Melabuhkan tudung. Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka. Surah An-Nur ayat 31.


  5- Gigi. Rasulullah SAW melaknat wanita yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya- Petikan dari hadis riwayat At-Thabrani.*Dilaknat wanita yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.-Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.


  6- Muka dan leher- Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang Jahiliyah yang dahulu (bersolek) dan membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahiliyah.


  7- Muka dan tangan. Asma binti Abu Bakar telah menemui Rasulullah SAW dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasulullah SAW: "Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja".- Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.


  8- Tangan. "Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya".-Hadis riwayat at-Thabrani dan Baihaqi.


  9- Mata. "Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pandangannya".- Surah an-Nur: 31.* Nabi Muhammad SAW menyatakan dalam sebuah hadis :"Jangan sampai pandangan yang satu menjadi pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandang yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan, hukumnya haram". - Hadis riwayat Ahmad, Abu Daud. dan Turmudzi.


  10- Suara. "Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik". - Surah al-Ahzaab ayat 32.* Sabda Baginda lagi : " Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilahirkan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi". Hadis riwayat Ibnu Majah.


  11- Kemaluan. " Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka". - Surah An-Nur: 31.*Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah- Hadis riwayat Turmudzi, Abu Daud, dan Ibnu Majah.


  12- Pakaian. Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata, maka Allah akan memberinya pakaian kehinaan di akhirat nanti". - Hadis riwayat Ahmad, AN-Nasaii, dan Ibnu Majah.Surah Al-Ahzaab ayat 59 menghuraikan: " Hai Nabi-nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.""Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya."- Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.


  13- Rambut. "Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya."- Hadis riwayat Bukhari dan Muslim. .

No comments: