Friday, December 23, 2011

Senyum .. :)


‎^_Sedekah Melalui Senyuman_^

Senyum adalah sarana pengikat hati, pertautan jiwa.
Ia mampu memberi kesan lebih daripada apa yang boleh dilahirkan oleh nilai kebendaan. Harta saja tidak mampu menjadi sarana pengikat hati.

Dari Abu Dzar radiallahu anhu., :
Rasulullah Sallallahu 'alaihi Wasallam bersabda :"Engkau tersenyum di depan saudaramu adalah sedekah" (Riwayat Bukhari dari Kitabul Adab)

Senyum itu sedekah ? Begitu mudah untuk mendapat pahala sedekah tanpa mengeluarkan uang ! Tapi, benarkah senyum itu mudah? Senyum adalah luahan batin. Ia merupakan ciri khas makhluk yang bernama manusia. Manusia mudah jatuh hati pada seseorang yang tersenyum. Senyum juga mampu menumbuhkan rasa gembira, menyebabkan hati menjadi damai. Senyum juga mampu mengusir duka.

Sebaliknya, tanpa senyum, orang akan menjauhkan diri dari kita. Manusia cenderung untuk tidak menyukai sikap sombong, angkuh, kasar dan bengis…
dan semuanya wujud tanpa senyuman. Firman Allah Azza Wa Jalla.,

"Maka disebabkan rahmat Allah lah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu." (QS. Ali-Imran : 159) ..Semoga Bermanfaat ..

No comments: